BBD radioshow 12.29.2014 – with Hanglemezbarát & bibi

DJs: Hanglemezbarát (Sell-Action), bibi & tmnk (BBD)

14:58:35
01. Nick Drake – Time Of No Reply
02. Hildegard Knef – Holiday Time
03. Uschi Brüning & Günter Fischer Quintet – Welch ein Zufall
04. Jane Birkin & Serge Gainsbourg – Sous Le Soleil Exactement
05. Serge Gainsbourg – Le Deuxieme Homme – from ‘Cannabis’
06. Ju-Par Universal Orchestra – Time
07. The Brass Ring feat. Phil Bodner – Sunny
08. Wes Montgomery – Winds Of Barcelona
09. Sadao Watanabe – Stella By Starlight
15:31
10. Cortex – La rue
11. The Button Down Brass feat. the Funky Trumpet of Ray Davies – Somethin’ Stupid
12. Cortex – Mary et Jeff
13. Sergio Mendes & Brasil ’77 – The Look Of Love (live)
14. The Ray Charles Singers – This Could Be The Start Of Something Big
15. Novi Singers – Oh Woman
16. Orizont – Kalina
17. Iveriya – Pesnya o Gruzii
18. Wolfang Ziegler & Baltic Quintet – Mit Dir Leben
16:00
19. Sergio Mendes & Brasil ’66 – With A Little Help From My Friends
20. Theo Schuman Combo – Thraker
21. The Modern Jazz Quartet – Animal Dance
22. The Modern Jazz Quartet – All The Things You Are
23. Tino Contreras – Santo
24. The Keith Mansfield Orchestra – Take Five
25. Thelonious Monk – Bemsha Swing
26. The Five Corners Quintet – Easy Diggin’
(01-26: Holiday Time)
16:30
27. Eumir Deodato – Funk Yourself
28. Johnny Hammond – Fantasy (Marc Mac Presents The Visioneers version)
29. Deodato – Do It Again
30. Vaclav Tyfa – Panenska láska
31. Herb Alpert – 1980
32. Lalo Schifrin – Jaws
17:00
33. Herb Alpert – Rise
34. Tamás Hacki & Ex Antiquis – Ungarescha
35. Lalo Schifrin – Bleeding walls
36. Manfred Krug & Günther Fischer Quintet – Jeder Mann, der dich sah
37. Harangozó Teri – Gyerekkoromban
38. Pavel Ovsyannikov Orchestra – Melodia from motion picture ‘Slave of Love’
39. Minnie Riperton – Simple Things
40. Alex Band – Borel Fish
17:30
41. Astrud Gilberto – All I’ve Got
42. The J.J. Band – Love In Them There Hills
43. Ramon Morris – Sweat
44. Soul Dynamite – The Style Stylistics
45. Jean Carn – Bet Your Lucky Star
46. Rolf Kühn – Playmate
47. Bob James – Nautilus
18:00
48. Sadao Watanabe – I Thought About You
49. Barbara Folz & Gruppe 70 – Winter Ade
50. Los Holy’s – Cissy Strut
51. Funk Shone – Purification Pt 2.
52. Archimedes Badar & Afro 70 – Kila Mitu (Guynakumat Afro Funk Club Edit)
53. Back Door – Blue Country Blues
54. Phil Upchurch – Spinning Wheel
55. Ersen – Günese Dön Cicegim
(27-55: All We’ve Got)
18:30:47
Rehab a tortán radio show

2012 photos,
2013 photos

Hallgasd meg itt / Listen here:
egyben / with one file
vagy/or félórás részletekben / in half an hour parts

dwnld:
as one file
or in ~ half an hour long parts:
15:00 | 15:30 | 16:00
16:30 | 17:00 | 17:30
18:00

Boldog új évet!

2014-es lemeztúrások / top vinyl digs in 2014

Hanglemezbarát felkérésére összedobom az éves turkáló toplistámat – az egyszerűbb szerkeszthetőség és továbboszthatóság kedvéért először ide. 10 helyett 53 kiadvány lesz megemlítve benne (az év minden hetére egy, plusz egy bónuszként), de legalább igyekszem 10 részre bontani, időrendben haladva:
1.
Az év első komolyabb börzéje emlékeim szerint a Muzikumban volt. Jenőfi Gyurival rendszeresen szoktam jókat cserélni, elsőre pl. az a lemez ugrik be tőle, amelyen Quincy Jones Henry Mancini számait játssza óriászenekarával. (Meg egy későbbi, Pecsás börzéről Charles Earland egy koncertlemeze.)
2.
A tél elején újból kimentem 3-4 napot dolgozni Berlinbe. Ezúttal megelégeltem azt, hogy hétvégére sosem tudtam maradni, ezért péntektől fizettem még két éjjelt a szállásomon és maradtam vasárnap délutánig – és milyen jól tettem!
Egyrészt pl. végre elértem a zárása előtt azt a Wowsville Records-ot, ami egyike az irodától és ilyen-olyan alkalmi szállásaimtól legtávolabb levő lemezboltoknak, majd az ottani kocsmán átsétálva (úgy lehet a helyet megközelíteni :) ) kitúrtam egyrészt a Menahan Street Band első nagylemezét, másrészt egy szuper háromlemezes, Blue Note-os válogatást (Carnival).
Másrészt sikerült elpasszolnom az általam kivitt lemezeket az Oye Records üzletében, ahol az életmentő zsetonon kívül (ami többek között még az étkezésemet is fedezte, mert addigra teljesen legatyásodtam a lemeztúrásoknak köszönhetően) jobbnál jobb lemezeket is kaptam. A legerősebb tétel köztük a Vampisoul triplalemezes kolumbiai válogatása volt. A lemezek tokjain a jobbnál jobb borítók mellett még egy kisregény is szerepel a kolumbiai szcénáról. A számomra két legérdekesebb szösszenetet – és azt, hogy Fruko “Tesói” mit jelentenek – a fb-ra is bepötyögtem róla.
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban végre tudtam jókat bolházni is! Szombaton, a Strasse des 17. Juni-s bolhapiacon pl. egy leharcolt Gábor Szabó Femme Fatale sokadpéldányért és kb. 3-4 euróért cserében beszereztem az Irakere nagybetűs válogatáslemezét, A második részt. Vasárnap meg – amikor már rendesen kellett melegítenem a kezemet a lehűlő Mauerpark elképesztően sok árusának millió ládájában túrva – amolyan slusszpoénként behúztam egy világverő kétlemezes Beastie Boys válogatást (akiktől amúgy egy későbbi berlini etapban a Paul’s Boutique egy leharcolt, de hallgatható és szintén gatefold kiszerelésű példányát is sikerült behúzni kb. 3 euróért).
3.
Ezután egy nem túl nagy eresztésű Pecsa-börze jöhetett, ahol azért sikerült többek között Astrud Gilberto dizsis albumát és egy szép Cadet-es lemezt is kitúrnom, utóbbit Phil Upchurchtől.
4.
Egy igen erős blokk következik, miután április 6-tól újból kitámadtam melózni Berlinbe és ezúttal négyszer két hétre, szóval az átlagosnál sokkal több időm volt a lemeztúrásra mind a napi irodázások után, mind minden második hétvégén.
A Placebo legjobb lemezének újrakiadását pl. úgy hoztam el, hogy az lehetett minden idők legrövidebb idejéig polcon kintlevő korongja. Konkrétan amikor besétáltam a Franz & Joseph boltba a kint túrt, 1-3-5 eurós lemezek kötegével a hónom alatt, akkor megláttam, hogy épp kirak abból egy fóliázott példányt az eladó, mire mondtam is neki, hogy tovább már ne rakja, hanem számolja azt is a pakkom mellé – amióta meghallottam Amir & Kon egy mixtape-jében a Humpty Dumptyt azóta fentem rá a fogamat.
Aztán jött még pl. a Mr. Dead and Mrs. Free-ből a Soul Jazz kétlemezes library válogatása, a HHV.de üzletéből Az ördög jobb és balkeze OST újrakiadása, a Recordstore Berlinből egy kéteurós Ray Charles Singers lemez, az Oldschoolból meg Grant Green talán legjobb lemeze, a Green is Beautiful.
Innen-onnan összebolháztam és -boltoztam a Girls from Bahia egy lemezét, Donald Byrd Up-ját, a Wake Up Everybody eredetijét, Szabó Gábortól a Mizrab és Macho albumokat (tőle később a budapesti koncertfelvételt is behúztam itthon a Moiras fő boltjából, az utolsóelőtti példányt amúgy pont egy árleszállítás után elhozva), Milton Nascimento-tól meg egy albumot és egy válogatáslemezt. Ja és hogy német túrások is legyenek pl. Manfred Krug első és második lemezét is, utóbbin pl. ezzel a kiváló darabbal.
Még a 8 hetem legelső napján kitúrtam 5 euróért egy ritkának, de számomra annyira nem jónak tűnő török válogatáslemezt, ami ráadásul annál gyengébb állapotú volt, mint amit szeretek játszani és hallgatni. Nagy dilemmázás után azt végül eladtam kb. 52 eurórért a discogs-on keresztül, és a nyereségből és egy szakadt borítójú és karcos LGT-lemezért beszereztem három világverő török album újranyomását. Az Edip Akbayram és Erkin Koray albumok is nagyon erősek, de a legjobb közöttük Ersen első nagylemeze (rajta sok korábbi kislemezes megjelenéssel), amely korongnak minden bizonnyal az év 5 legjobb túrása között is ott a helye a blokk elején említett Placebo-albummal együtt.
5.
Itthon is boltozgattam néha, pl. Laci bácsinál (akit a legkönnyebben tudok elérni meló után) és egyéb helyeken a discogs-os eladásaim nyereségéből bővítettem néhány koronggal a Freddie Hubbard kollekciómat is.
6.
Egy újabb komoly versenyző a szegedi lemezbörze második állomása-eseménye, ahová – az elsővel ellentétben – szerencsére már sikerült eljutnom. Az alaphangot megadta az, hogy felkaptam ingyen az orosz Allegro Jazz Band talán legismerhetettebb lemezét (akiktől később amúgy a szfinxest is behúztam Berlinben), illetve nem drágán kitúrtam még olyan kelet-európai cuccokat is, mint pl. a litván Perpetuum Mobile-s vagy a cseh SHQ-tól egy olyan album, ami még nem volt meg (Motus). A kubai vételeim erősségét jelzi, hogy a Grupo Monumental első és második lemeze nem fért fel a minidobogó első helyére, mert az a Los Van Van első lemezéé lett. Még nagyon sok mindent túrtam ott, de mondjuk már csak a kétlemezes, Impulse-os Milt Jakcson válogatást említeném meg (leginkább amúgy a Memphis Jackson album darabjai miatt, szóval azt a lemezt egyszer még be kellene szereznem külön).
7.
És persze a kiváló MÜSZI-börzéket se felejtsük! Pl. 450 Ft-ért a Cosmix Vortex c. Weldon Irvine album első nyomása elég kellemes meglepetés volt, a Big Band Katowice albumát – amire régóta fentem a fogamat – meg köszöntem Von Yodinak. Jobb későn mint soha beszereztem a 180-as csoport mindhárom nagylemezét is – az első kettőt ott, a harmadikat meg a PC-bontóból.
8.
A netes túrásokra sokat nem akarok áldozni, mert egyrészt nem az igazi, másrészt itthon (a vaterán) túl nagyokat nem is vadítottam vele. Azért a vaterán egy észt ambient album és az Ismeretlen madárzene behúzásának örülök, a – Hanglemezbaráttal közösen elkövetett -, csúnya “orosz” discogs pakkból meg részemről a moldáv Orizont lemezét emelném ki, mert ATOM.
9.
Ősszel becsúszott még két újabb berlini hét. Nem túl meglepő módon akkor is széttúrtam magamat, de most csak kevés dolgot neveznék abból az etapból. Sylvia Verthammar érdekes lemezének azért nagyon megörültem, ahogy annak a kiadványnak is, amelyen Airto – eddig számomra hiányzó – első és második albuma teljes egészében megtalálható. Azt már a kimenetelem előtt is tudtam, hogy Arthur Verocai lemezének újrakiadását és a duplalemezes Vashti Bunyan kiadványt be fogom szerezni a HHV.de üzletéből. (Utóbbi énekesnőtől amúgy meg még a tavalyi év végén megvettem a discogs-on, de ugyanabból a boltból:) ezt a gyöngyszemet, ami januárban érkezett meg.) Az említett üzletből pedig még bekerült a lemeztáskám atombiztos darabjaként egy háromlemezes Fela Kuti Best of válogatás is, amelyen a számlista azt hiszem magáért beszél.
10.
Az év végén is voltak még bohóckodások, pl. a MÜSZI decemberi börzéjén – amellett, hogy elpaszoltam nem sok lemezemet és CD-met 30+ ezer forintért – behúztam a Niagara lemezének egyetlen újrakiadásából is egy példányt, aranyvasárnap, a Média Pont üzletéből meg egy olyan santoor-os és tablás koncertfelvételt, amelyen az egyik rága 3 oldal hosszúságú.
Szóval ez az év is jó mulatság, férfi munka volt, remélem még sok ilyen, szintén tartalmas év áll előttem! :)

BBD radioshow 12.22.2014 – going back home

15:00:12
01. Milt Jackson – Enchanted Lady
02. Dobet Gnahoré – Palea
03. José González – Killing For Love
04. Vashti Bunyan – Winter is Blue (unreleased single for Immediate, 1966)
05. S. Benson – God Rest You Merry Gentlemen (b) (KPM 1213)
06. The London Symphony orchestra conducted by Henry Mancini – Seal Hunt – from ‘The White Dawn’
07. Binky Griptite – Stone Soul Christmas
08. The Jackson Sisters – Miracles
09. Nina Simone – I’m Going Back Home
15:30
10. Democustico – Brazil
11. Torch Song – Shine On Me
12. Оркестр П/У Павла Овсянникова – Невесомость (Weightlessness)
13. Chris Rea – Driving Home for Christmas
14. Lemon Jelly – The Staunton Lick
15. Menahan Street Band – Make The Road By Walking
16. Baba Zula – Istanbul Cocuklari
17. The Jolly Boys – Blue Monday
18. Baba Zula – Istanbul Cocuklari (Mad Professor Dub)
16:00
19. Shivkumar Sharma & Zakir Hussain – Kaunsi Kanhra, Gat: Tritaal: Madhyalaya & Gat: Tritaal: Drut
20. Alexandre Desplat – The Heroic Weather-Conditions Of The Universe, Part 1: A Veiled Mist, Part 2: Smoke/Fire, Part 3: The Salt Air, Parts 4-6: Thunder, Lightning, And Rain (only the first seconds, did not have time till the next show) & Part 7: After The Storm
16:35:18
Kontúr radio show

Hallgasd meg itt / Listen here:
egyben / with one file
vagy/or félórás részletekben / in half an hour parts

dwnld:
as one file
or in ~ half an hour long parts:
15:00 | 15:30 | 16:00

BBD radioshow 12.15.2014 – between the skyscrapers

15:02:36
01. Wes Montgomery – Mr. Walker
02. George Benson – Soulful Strut
03. The Button-Down Brass feat. the Funky Trumpet of Ray Davies – Love is Blue
04. Ahmad Jamal – M*A*S*H Theme
05. The Ray Charles Singers – Do You Know The Way To San José?
06. Djavan – Fato Consumado
07. Airto – Papo Furado (Jive Talking)
08. Fredy Studer – Bellydance On A Chessboard
15:30
09. Margareth Menezes – Uma Historia de Ifá (Ejigbó)
10- MPB-4 – Agiboré
11. Niagara – Sangandongo (19:10)
16:00
12. Candido – Jump Back
13. Don Sebesky – Guru-Vin
14. Eric Serra – Between The Sky-Scrapers – from ‘Le Grand Bleu’
15. Herbie Hancock – Rockit
16. Beck – Beercan
17. Rage Against The Machine – Know Your Enemy
18. Arthur Verocai – Karina (Domingo No Grajaú)
16:30
19. Eric Serra – Rescue in a Wreck – from ‘Le Grand Bleu’
20. Nusrat Fateh Ali Khan – Noor Azli Chamkia
21. Nusrat Fateh Ali Khan & Party – Kamli Wala Mohammed
16:43:49
Kontúr radio show

Hallgasd meg itt / Listen here:
egyben / with one file
vagy/or félórás részletekben / in half an hour parts

dwnld:
as one file
or in ~ half an hour long parts:
15:00 | 15:30 | 16:00

Eric Serra - Le Grand Bleu OST

BBD radioshow 12.08.2014 – breaks of my mind

15:01:07
01. Arthur Verocai – Sylvia
02. Vinicius de Moraes e Quarteto em Cy – Broto Maroto
03. Zimbo Trio – Aruanda
04. Airto – Mixing
05. Jorge Ben – Taj Mahal
06. Kid Ory and His Creole Jazz Band – Creole Bo Bo
07. Klaus Wunderlich – Let The Sunshine In
08. Мелодия (Ensemble Melodia) – Водолей (Aquarius)
09. Klaus Wunderlich – Honky Tonk Women
10. Günter Noris Jet Sound, Inc. – Land of a Thousand Dances / House of The Rising Sun / Venus
15:30
11. Оризонт (Orizont) – У Мельницы (At The Windmills)
12. Theo Schumann Combo – Derby
13. Ju-Par Universal Orchestra – Flute Salad
14. James Last – Jubilation
15. MIM/KTS – Gateway to Crime
16. Passport – Jadoo
17. The Singers Unlimited w. Patrick Williams Orchestra – I Got Rhythm
18. Ансамбль “Шаги Времени” Под Управлением Ю. Маркина (Time Steps Orchestra conducted by J. Markin) – Композиция На Тему Русской Народной Песни “Нас Пугали Пугачем” (Composition of the Russian Folk Song “Pugach Frighten Us”?) (Джаз-78. По Страницам VI Московского Фестиваля Советской Джазовой Музыки. Пластинка 4 (Live at the 6th Soviet Jazz Festival, 1978, Record No. 4))
16:00
19. Time Steps Ensemble conducted by J. Markin – Колесо (Wheel) (Live at the 6th Soviet Jazz Festival, 1978, Record No. 4)
20. Curtis Mayfield – We The People Who Are Darker Than Blue
21. The Keith Mansfield Orchestra – Soul Thing
22. The Chambers Brothers – Funky
23. Arthur Verocai – Presente Greco
24. Jess Roden – On Broadway
25. Sylvia Vrethammar, Trio Pandeiros De Ouro & Rune Öfvermans Kör & Orkester – Take Me Back To Piaui
26. Fela Kuti – Water Get No Enemy
16:41:13
Kontúr radio show

Hallgasd meg itt / Listen here:
egyben / with one file
vagy/or félórás részletekben / in half an hour parts

dwnld:
as one file
or in ~ half an hour long parts:
15:00 | 15:30 | 16:00

breaks_of_my_mind_small

BBD radioshow 12.01.2014 – is anyone listening?

15:02:02
01. Vashti Bunyan – Girl’s Song In Winter (John Bunyan’s tape, 1966)
02. Nick Drake – Joey
03. Arthur Verocai – Caboclo
04. Airto – O Galho Da Roseira (The Branches Of The Rose Tree)
05. Cartier E Burnier – Ficaram Nus
06. Zimbo Trio – Só Eu Sei O Nome
07. Lee Evans – Cinnamon And Clove
15:30
08. Sivuca – Ain’t No Sunshine
09. John Schroeder’s Sounds Orchestral feat. Johnny Pearson – Mas Que Nada
10. Roberto Delgado & His Orchestra – Batucada
11. Edmundo Ros And His Orchestra – The Fugitive
12. Gilberto Gil – Bat Macumba
13. Sylvia Vrethammar, Trio Pandeiros De Ouro & Rune Öfvermans Kör & Orkester – Bläsvart Samba
14. Ju-Par Universal Orchestra – Is Anyone Listening?
15. Игорь Назарук, Алексей Кузнецов, Алексей Исплатовский, Андрей Чернышев (Igor Nazaruk, Alexei Kusnetzov, Alexei Isplatovsky & Andrei Tchernischev) – Утверждение (Utverzhdenie, Approval/Assertion)
16:00
16. Оризонт (Orizont) – Гайдуцкая Баллада (Gaydutskaya Ballada)
17. Джаз-ансамбль “Аллегро” и Николай Левиновский (Allegro Jazz Band) – Триптих: 3. Чертова Дюжина (The Baker’s Dozen)
18. Оркестр П/У Павла Овсянникова (Pavel Ovsyannikov Orchestra) – Северное Сияние (Severnoye Siyaniye, Northern Lights)
19. Másik János & Szemző Tibor – A Fekete Lyukban (In The Black Hole) – from ‘Meteo’
20. Holger Czukay – Persian Love
21. Gökben – Varsin Öyle Olsun
22. Archimedes Badar & Afro 70 – Kila Mtu (Guynamukat Afro Funk Club Edit)
23. Candido – Tony’s Theme
24. Cătălin Tîrcolea – Exotica
16:48:17

Hallgasd meg itt / Listen here:
egyben / with one file
vagy/or félórás részletekben / in half an hour parts

dwnld:
as one file
or in ~ half an hour long parts:
15:00 | 15:30 | 16:00

Is Anyone Listening?