no wave 2013-06-30: Roberto Cacciapaglia

Rock zene sorozat

Roberto Cacciapaglia alábbi zenéi hangzottak el.

Roberto Cacciapaglia ‎– Sonanze

sonanze2

Roberto Cacciapaglia az olasz avantgárd egyik legnagyobb hatású tagja, az elmúlt négy évtizedben avval foglalatoskodott, hogy elmossa a klasszikus és az elektronikus zene közötti határokat,hogy  egy hang létrehozása ne legyen műfaj specifikus. A klasszikusan képzett zongorista és zeneszerző Cacciapaglia először a hetvenes évek elején tűnt fel az olasz kísérleti pop király Franco Battiato billentyűseként, a híres második lemezén a “Pollution”-on. Az 1975-ben kiadott, debütáló lemeze, a “Sonanze” milánói felvétele után, Cacciapaglia Kölnbe, az Ohr / Cosmic Couriers kiadó stúdiójába utazott, hogy a krautrock kiemelkedő alakja, Rolf-Kaiser Ulrich (Tangerine Dream, Klaus Schulze, Ash Ra Tempel) felügyelete alatt megkeverje az anyagot. Az eredmény elektronikus- (Moog, szintetizátor), és a klasszikus hangszerek (gitár, oboa, harsona, klarinét) keveréke lett. Cacciapaglia Milánóban a Cosmic Couriers kiadónál saját maga adta ki az albumot, és minden bizonnyal hatással volt rá néhány kozmikus krautrock előadó, mint a Popol Vuh, Klaus Schulze vagy a Tangerine Dream kísérletei, de megtartotta saját személyiségjegyeit.
Valójában Cacciapaglia, a klasszikus értelemben vett kompozíció és az experimentális zenei kalandozás sajátos keverékét adja, ami a “Sonanze” hangzását nagyon egyedivé teszi. Munkája során olyan német együttesekkel ismerkedett meg, mint a Popol Vuh, Tangerine Dream, Wallenstein, Dieter Darks.
A lemez bónusz CD-vel együtt jelent meg, melyen további 15 felvétel van az 1972-74 közötti időszakból.

1. Roberto Cacciapaglia ‎– Sonanze (2013, LP + CD, Мирумир ‎– MR 100702)

Sonanze / Sonances
1. 1st Movement
2. 2nd Movement
3. 3rd Movement
4. 4th Movement
5. 5th Movement
6. 6th Movement
7. 7th Movement
8. 8th Movement
9. 9th Movement
10. 10th Movement

Roberto Cacciapaglia ‎– Sei Note In Logica / Six Notes

seinote2

Fenséges minimál zene az olasz zeneszerző Robert Cacciapaglia-tól – egy lemez, amit Terry Riley, Steve Reich és Philip Glass 70-es évekbeli legjobb művei közé kell rangsorolni! Cacciapaglia más olasz modernisták, – mint Giusto Pio és Franco Battiatto -, által megkezdett hagyományokat követi, – de egy fázis-orientált játékot tesz még hozzá, amivel igazán kinyitja a témákat – így egy, – a vonósok, fafúvósok, elektronikák, marimba, és néhány különösen csodálatos vokális rész bonyolult változatával hoz létre,- leginkább talán Terry Riley hipnotikus hömpölygéséhez hasonlítható -, gyönyörű lírai hangulatú zenét! A borító olyan csodálatos, mint a zene.
Cacciapaglia 1979-es második albuma, ahogy a cím is jelzi, kompozíció hangokra, zenekarra, és számítógépre. Ez az mostani újrakevert kiadás, az eredeti kiadatlan akusztikus változatot is tartalmazza. Ez a korai LP egy anomália az életművében, és úgy tűnik, hogy az akkor aktuális minimál zenei trendhez igazodik, mind a zene, mind a hangszerek nagyon emlékeztetnek Fred Rzewski “Coming Together”, és Steve Reich “Octet” című darabjára (amit, ha tisztességesek akarunk lenni, Cacciapaglia valószínűleg nem hallott, mivel evvel a lemezzel egy időben jelent meg). Az előre nem látható tényező itt a számítógépes hangzás beépítése – annak az időnek szép lenyomata, és a döbbenetes hatása. Óriási hatással volt Jim O’Rourke-ra (csak kérdezd meg tőle), és fogadni mernék, Fennesz is jól ismeri ezt a lemezt is. A borítón látható teniszpálya kiváló fotója is az (egy szép minimalista sport, ha belegondolunk).” Alan Licht – Minimál zenei top tíz.

2. Roberto Cacciapaglia ‎– Sei Note In Logica / Six Notes (2001, CD, Proper ‎– SP005)

Sei Note In Logica
1. Sei Note In Logica (Original Version) First Part
2. Sei Note In Logica (Original Version) Second Part

3. Roberto Cacciapaglia ‎– Sonanze (2013, LP + CD, Мирумир ‎– MR 100702)

Otherworks
11. Skywaves
12. Electric Avenues
13. Birds Over Prague

4. Roberto Cacciapaglia ‎– Sei Note In Logica / Six Notes (2001, CD, Proper ‎– SP005)

Six Notes
1. Six Notes (Acoustic Version) First Part
2. Six Notes (Acoustic Version) Second Part *

Itt hallgathatod meg az adást (kezdés 0:34-től):

no wave 2013-06-30: part1
no wave 2013-06-30: part2
no wave 2013-06-30: part3
no wave 2013-06-30: part4